четвъртък, 17 януари 2013 г.

Символите в Огледален свят

Във всеки филм или всяко художествено произведение един от изразните средства за символите. В началото на сериала Огледален свят се забелязват няколко символа.
Първият от тях е телефонът, по точно мобилният телефон.
Телефонът е и символ на съвременното, динамично време. Но основното свойство на мобилния телефон вече не е това,  че можеш да бъдеш намерен по всяко време на всяко място.
Телефонът е  символ на личността. Според това какъв телефон ползваш се самоопределяш какъв си.
Телефонът донесе и проблеми на Фериха. Тя се срамува от своя произход и телефонът и беше първото нещо което го издаваше. Но телефонът й я свърза с Емир - не буквално, те не си говориха по телефона, не се намериха чрез разговор по телефона.
В сблъсъкът им омразният й телефон се счупи и Емир и купи нов, красив, модерен телефон за какъвто само бе мечтала - но тя не можеше да го вземе.
Все пак настоятелният Емир, който не търпи да не стават нещата както той иска и го пусна в чантата, но така без да иска и създаде проблеми. Тези сцени можете да си припомните във втори епизод на Огледален свят .
Телефонът продължава да е връзка в действието в сериала. Заради телефона и лъжите на Фериха от къде го има, произтичат поредица от негативни последици - съседите я мислят за крадла, доверието в семейството се разклаща, баща й и забранява да ходи на училище.
Може  би телефонът ще продължи да играе роля и в следващите епизоди на Огледален свят.

Богомилова

Няма коментари:

Публикуване на коментар